Lokacija

Naselje Kila

Popularno naselje Kila, smješteno tek 6 kilometara od centra grada, idealno je za miran obiteljski život. U neposrednoj blizini nalazi se sve što vam je potrebno; manje prehrambene trgovine, pekare, ali i veliki trgovački centri, pošta, ljekarna, salon za uljepšavanje i sl.

Naselje Strožanac

Strožanac je priobalno naselje koje uz ostala susjedna naselja (Grljevac, Sv. Martin, Mutogras) tvori općinu Podstranu. Nekada je bio najpoznatiji po Lučici koja krasi njegove priobalne ljepote.

U Strožancu se nalazi stara crkvica Gospe u Siti (Sita je naziv za čitavo polje koje su tu nalazi), pored koje je sagrađena još jedna veća crkva koju krasi višestoljetni hrast.

Najljepša građevina koja krasi ovaj dio Podstrane jest palača Cindro, koja u posljednje vrijeme služi u svrhu održavanja kulturnih manifestacija. Moglo bi se reći da je za Podstranu Cindrova palača ono što je za Split Dioklecijanova.

Malo mjesto, ali puno raznolikih prirodnih i kulturnih ljepota.

Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj jedan je od najvećih kulturnih središta zemlje zbog
svoje povijesne važnosti. Danas je najpoznatiji po svojim prekrasnim pješčanim i šljunčanim plažama te raznovrsnim aktivnostima na otvorenom.

O Splitu

Grad je osnovao car Dioklecijan koji je izgradio carsku palaču u kojoj je i sam boravio. Danas je ona poznatija pod nazivom Dioklecijanova palača te je neizostavna splitska znamenitost koju morate obići. Tu su i mnoge druge povijesne i kulturne znamenitosti koje pričaju priče bogate splitske povijesti. Spomenik Grguru Ninskom posvećen je istoimenom biskupu, a smješten je na sjevernom ulazu Dioklecijanove palače. U samom srcu Palače je peristil, drevno rimsko dvorište, s tik uz njega smještena je najstarija katedrala na svijetu, Katedrala sv. Duje odakle se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i okolicu.

Istražite samu unutrašnjost grada: na vašem putu naići ćete na poznate splitske trgove te uske kamenom popločene ulice Staroga grada. Split će vas oduševiti zabavnim aktivnostima kao što su vožnja kajaka ili kanua, zipline, izleti brodom, vožnja quadova i tako dalje. Ne treba zaboraviti niti na desetke uređenih plaža namijenjenih kako mladima, tako i obiteljima s malom djecom. Svoj mir naći će i oni nešto stariji; jednom kada ih očara šarenilo boja i ljepota zalaska sunca, poželjet će zauvijek ostati ovdje.

Najpopularnije plaže u Splitu

Bačvice su zasigurno najpoznatija plaža u gradu pod Marjanom. Riječ je o glavnom gradskoj plaži koju svakodnevnu posjećuje na tisuće turista, ali i domaćeg stanovništva. Uređena je pješčana plaža na kojoj možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Bačvice preko ljeta žive od 0-24 svakim danom u tjednu, budući da je najveći broj kafića i noćnih klubova upravo ovdje.

Ova se plaža također može pohvaliti čistim i lijepim morem te ugodnim prirodnim okruženjem. Nalazi se u zaljevu nakon Bačvica. Idealna je za obitelji s djecom jer se u sklopu plaže nalazi igralište s uvijek popularnim trampolinom i dodatnim zabavnim sadržajima.

Na samom istoku grada nalazi se plaža Trstenik. Ovo je šljunčana plaža, no, iako nije sasvim prirodna zbog djelomično nasutog šljunka, dobro je održavana i nema tolike gužve. Na plaži je opuštenija atmosfera, prikladna za parove, ali i sve one koji žele odmarati na suncu. Zbog blagog ulaza u more idealna je za obitelji s djecom. Za sve ljubitelje morskog adrenalina na raspolaganju stoje vodeni sportovi poput jedrenja ili ronjenja odnosno istraživanja morskog svijeta.

Split – savršeno mjesto za aktivni odmor

Ikona Za Brdo

Split je idealna destinacija i za ljubitelje aktivnog odmora. Ovdje prvenstveno mislimo na planinarenje. Iako je park-šuma Marjan smještena u samom središtu grada, ona je prikladnija za laganije šetnje, tako da neće zadovoljiti potrebe prosječnog planinara. Ako se i vi ubrajate u tu skupinu, uputite se prema Mosoru, planini koja se proteže obalom od Splita do Omiša. Na jugozapadnom dijelu nalazi se poznata špilja Vranjača u kojoj obitava raznoliki biljni i životinjski svijet.

Planina Kozjak okružuje Split sa sjeverozapada te je također odlično mjesto ljubitelje planinarenja i istraživanja flore i faune. Do vrha vode isprepletene, ali odlično označene planinarske staze. Okrjepu i noćenje potražite u nekom od četiri uređena i otvorena planinarska doma.

Ikona Za Sunce

Split je pod utjecajem sredozemne klime čije su glavne karakteristike duga i suha ljeta te blage zime. Temperature su ugodne tijekom cijele godine, a to možemo zahvaliti i velikom broju sunčanih sati. Preko zime živa se u termometru rijetko kada spušta ispod nule, a dnevne temperature znaju biti i do 15°, što je odlično za sve one koji bježe iz kontinentalnih krajeva. Preko ljeta temperature zraka obično se kreću oko 30°, premda znaju biti i više, no zbog manje vlažnosti zraka, boravak je daleko ugodniji nego igdje drugdje.

Back To Top